HAZAI PROJEKTEK

Elektromos meghajtású személyszállító hajó a Velencei-tavon

A Kedvezményezett neve: Velencei-tavi Fejlesztési Nonprofit Kft.
A támogatott projekt címe: Elektromos meghajtású személyszállító hajó a Velencei-tavon
Pályázat azonosító száma: ET-2020-02-075
A szerződött támogatás összege: 51.000.000 forint
A támogatás mértéke (%-ban): 100%
A támogatott projekt tartalmának rövid bemutatása: A projekt célja a Velencei-tavi Nonprofit Kft.
tulajdonában álló 3, a Velencei-tavon működő utasszállító hajók közül az 1985-ös építésű
Gárdony hajó (H-20051) teljes körű modernizálása, melynek fő eleme az elavult dízelmotor
lecserélése elektromossá és a hajó teljes körű felújítása. Az átalakított hajó demonstrációs célokat
is szolgál az elektromos hajtás népszerűsítésére.
A támogatott projekt befejezési dátuma: 2021.december 31.
„A támogatott projekt a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretében valósul meg”

Kedves Gárdonyiak! Sárkányhajózzunk!

Újranyitás a vírus után – rendszeres, térítésmentes, tömegsport jellegű evezések a Velencei-tavon, minden korosztálynak, gárdonyi lakosok részére.

ME_BGA

Egyesületünk, az Expedíció Velencei-tó Tömegsport és Környezetvédő Egyesület 7.755.000 Ft összegű támogatást nyert a Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt. döntése alapján, a VCA-KP-1-2021/4-000279 azonosítószámú Mozdulj Gárdony! Újranyitás a vírus után – rendszeres, tömegsport jellegű evezések a Velencei-tavon, minden korosztálynak támogatási cél megvalósításához. Köszönjük!

A programról további információt ITT talál. Várjuk evezni!

LEADER pályázatot nyert a Velencei-Tavi Fejlesztési Nonprofit Kft.

Megőrzendő örökség együttműködésben (VP6-19.2.1.-93-4-17)

A projekt címe: Együttműködésben az északi part az élményturizmus élénkítése érdekében

A projekt rövid ismertetése:

A VP6-19.2.1.-93-4-17 Helyi felhívás Velencei-tó Térségfejlesztő Közhasznú Egyesület illetékességi területén benyújtott LEADER pályázatban vállaltak megvalósítása megtörtént.

A tervezett fejlesztés célja az élményturizmus élénkítése az északi oldalon, szolgáltatásaink bővítése.

Jelenleg a fejlett déli oldal és a kevésbé fejlett északi oldal látnivalóinak összekapcsolását az agárdi kikötőben lévő H2O Akváriumház látogatása, valamint az átkelő hajójárat igénybevétele révén tudjuk biztosítani. Hajóinkon kerékpárok szállítására is van lehetőség, így az útjukat rövidíteni szándékozó, kisebb gyermekekkel bringázó turisták számára is tudunk alternatívát nyújtani.

A jövőben szeretnénk a két oldal kapcsolatát tovább erősíteni.

A Szúnyog-szigetet a projekt során beszerzett 1 db 20+1 fős sárkányhajóval is szeretnénk megközelíteni. Ezáltal a csoportokat nem csak hajóval, hanem környezetbarát sárkányhajókkal (így most már három darabbal) is át tudjuk szállítani, így szélesedik a programkínálat, erősödik az egészséges életmód szemlélet és a karizom is. Többször jelezték csoportok e szolgáltatás iránti igényüket.

Visszatérő vendégeink megtartása és újabb vendégek megnyerése, valamint a két oldal összekapcsolása és a szúnyog-szigeti kikötő élénkítése végett a kikötőből induló, az arborétumban végződő, és egyéb érdekes pontokat felfűző élményutat hoztunk létre, mely többek között érinti a Szúnyog-sziget és a Mészeg-hegy látnivalóit, attrakcióit, mint pl. a Katonai Emlékparkot, a Halászcsárdát, az Erdei Tornapályát, valamint a Lics Pincészetet, a Miskahuszárt, a pázmándi Bálint Boráriumot és a sukorói Mandula Cukrászdát. Ez az élményút 11 db interaktív tájékoztató táblából, 3 db egyszerű tájékoztató táblából, 2 db interaktív fotófalból és 1 db interaktív nagy fotókeretből áll. Ezen táblák bemutatják az északi oldal „erősségeit”, turisztikai látnivalóit, történelmi, természeti, gasztronómiai értékeit, melyek megismerése, az út bejárása révén egy egész, vagy akár több napos programlehetőség tárul a látogatók elé, mely nagyban hozzájárul Pákozd mint vidéki élettér népszerűsítéséhez, a település, illetve a térség üde színfoltjává válásához. Pákozd népességszámának (több, mint 3000 fő) többszörösét képes fogadni évente ez az élményút.

Ezen innovatív élményút (új termék a térség palettáján, újszerű az interaktivitás révén) segíti a térség településeinek együttműködését, az ismeretterjesztő táblák segítik a Velencei-tó mint közös örökség megismerését, ezen keresztül megőrzését, ezáltal érvényesülnek a LEADER alapelvek.

A Velencei-tó mint közös örökség megőrzését szolgálják óriás társasjátékaink, melyek a Velencei-tóról és Velencei-hegységről, ezek élővilágáról, látnivalóiról, értékeiről szólnak. Ezek az egyedi grafikával készített óriás társasjátékok szintén hozzájárulnak az élményszerű megismeréshez, mind az általános iskolás, mind a középiskolás korosztály részére szóló játékszabályok segítségével.

Szintén a terület megismerését, népszerűsítését szolgálja kiadványunk, a Mészeg-hegy térképét és turisztikai látványosságait bemutató zsebtérkép formájában. E kiadvány hiányzó keresleti igény kielégítését szolgálja.

Nyílt napot szerveztünk a tó környéki szolgáltatók részére a fejlesztés bemutatására. Nyilvános rendezvényeinken a projektet szóban bemutattuk. Honlapjainkon a projektet feltüntettük. Tájékoztató táblát kihelyeztük, így a nyilvánosságot folyamatosan biztosítjuk.

 

LEADER pályázatot nyert a Velencei-Tavi Fejlesztési Nonprofit Kft.

Értékmentés a vidéki életminőség fejlesztése (VP6-19.2.1.-93-3-17)

A projekt címe: Vízi turizmus fejlesztése a Szúnyog-szigeten

A projekt rövid ismertetése:

A VP6-19.2.1.-93-3-17 Helyi felhívás Velencei-tó Térségfejlesztő Közhasznú Egyesület illetékességi területén benyújtott LEADER pályázatban vállaltak megvalósítása megtörtént.

A tervezett fejlesztés célja a vízi turizmus élénkítése a Szúnyog-szigeten, szolgáltatásaink bővítése, minőségének további javítása.

Jelenleg a déli oldal és az északi oldal látnivalóinak összekapcsolását az agárdi kikötőben lévő H2O Akváriumház látogatása, valamint az átkelő hajójárat igénybevétele révén tudjuk biztosítani. Hajóinkon kerékpárok szállítására is van lehetőség, így az útjukat rövidíteni szándékozó, kisebb gyermekekkel bringázó turisták számára is tudunk alternatívát nyújtani.

A jövőben szeretnénk a két oldal kapcsolatát tovább erősíteni. A projekt során beszerzett műanyag moduláris úszóstég hajóinkkal történő vontatása lehetővé teszi, hogy a szúnyog-szigeti hajóállomáson akár a 7 db 7-8 személyes túrakenunkkal, vagy a 2 db 20+1 fős sárkányhajónkkal is ki tudunk kötni. Ezáltal a csoportokat nem csak hajóval, hanem környezetbarát kenukkal, sárkányhajókkal is át tudjuk szállítani, így szélesedett a programkínálat, erősödik az egészséges életmód szemlélet és a karizom is.

A projekthez tartozó elektromos csónakmotor kenunkra, sárkányhajónkra szerelve lehetővé teszi, hogy egy csoport egyirányú átkelése esetén a vízi járműveink gyorsan visszajussanak a másik kikötőbe.

A folyamatos érdeklődés, a településen hiányos keresleti igény kielégítése miatt döntöttünk egyszemélyes kajakok és kajakevezők beszerzése mellett.

A vezető nélküli kenutúrát kedvelők igényeit is szeretnénk kielégíteni, amelyhez szükségünk volt további GPS készülékekre. 

Visszatérő vendégeink megtartása és újabb vendégek megnyerése, valamint a két oldal összekapcsolása és a szúnyog-szigeti kikötő élénkítése végett hoztunk létre a kikötőből induló vízitúra nyomvonalakat, GPS-be rögzített újabb POI pontokkal gazdagítva.

 A 3 és 4 személyes túrakenuk beszerzésével szintén ezt a vonalat erősítjük, hiszen méretüknél fogva kiválóan alkalmasak kisebb családok, baráti társaságok egyéni túrázásaihoz, miközben GPS-be töltött POI pontjaink segítségével megismerik a Velencei-tavat.

A projekthez tartozó kenulapátok, mentőeszközök beszerzése tovább növelte a velencei-tavi vízi turizmus fejlődését, hiszen meglévő kenuink elhasználódott evezőlapátjainak, elhasználódott mentőeszközeinknek pótlásával tovább javítottuk szolgáltatásaink színvonalát.

A szúnyog-szigeti hajóállomás közelében számtalan madár fészkel, így lehetőség kínálkozik madármegfigyelésre, ehhez szükségünk volt egy megfelelő távcsőre állvánnyal.

Kenutúráink során begyűjtött hinarak, parányi vízi élőlények megvizsgálását teszi lehetővé a sztereo mikroszkópok beszerzése, mely szintén ismeretszerzési célt szolgál, akárcsak a madármegfigyelés.

A Velencei-tó mint közös örökség megőrzését, ezáltal a LEADER alapelvek érvényesülését szolgálják ismeretterjesztő megfigyeléseink.

 

TOP CLLD pályázatot nyert a Velencei-Tavi Fejlesztési Nonprofit Kft.

Tudás, alkotás, képességfejlesztés, sport, élmény, környezet- a jövőd helyben van

(TOP-7.1.1-16-H-050-5)

A projekt címe: A „Velencei-tó mindenkié” környezetvédő és természetismereti sporttábor a legrászorultabb gárdonyi iskolás gyermekekért

A projekt rövid ismertetése:

A TOP-7.1.1-16-H-050-5 Helyi felhívás Gárdonyi Csillagok Helyi Közösség illetékességi területén benyújtott TOP CLLD pályázatban vállaltak megvalósítása megtörtént.

A tervezett fejlesztés célja a helyi lakosok, elsősorban a rászoruló iskolás gyermekek (6-18 éves korosztály) szabadidős tevékenységének (nyaralásának) biztosítása, környezeti nevelése és szemléletformálása, a természeti környezettel való megismertetése, a tömegsport, a vízi élet, az egészséges életmód kiterjesztése.

A tervezett tábor a gárdonyi rászorult gyermekek részére, 5 napi étkezés (tízórai-2 fogásos menü-uzsonna) biztosításával, szabadidős programok, tevékenységek (akváriumház látogatása) szervezésével, környékbeli kulturális látnivalók látogatásával, belépők biztosításával, sporttevékenységek (pl. sárkányhajózás), kirándulások (pl. hajókirándulás, gyalogtúra) szervezésével, kézműves foglalkozások lebonyolításával, természetvédelmi bemutatók (pl. madárgyűrűzés) szervezésével, erdei iskolai szakvezetés biztosításával, helyi védett területek (Dinnyési-Fertő gyalogosan és Velencei Madárrezervátum sétahajóval) szakvezetett látogatásával, pedagógiai asszisztens és egyéb technikai személyzet (szakvezetők) és technikai eszközök (pl. mikroszkópok, GPS készülékek) biztosításával, egyéb kreatív program szervezésével és lebonyolításával, utazási költségek (Agárd-Dinnyés vonatjegyek) biztosításával, papír írószer költségek (kézműves foglalkozásokhoz szükséges eszközök, pl. zsugorkázás) fedezésével lebonyolításra került. A táborban természetesen használtuk eszközeinket, hajóinkat, sárkányhajóinkat, evezőinket, mentőmellényeinket, minden nap vízre szálltunk, sárkányhajóztunk, eveztünk és kormányzást tanultak az érdeklődők, rövidebb-hosszabb sárkányhajó túrákat tettünk a vízi tanösvényeken, a sport mellett hangsúlyt fektettünk a kreatív képességek és a kultúra egyensúlyának megteremtésére, hiszen alapvetően az a célunk, hogy mindenki jól érezze magát.

A táborban a vízi rovarok begyűjtése után a kamerával felszerelt biológiai mikroszkóppal megnéztük a Velencei-tó vizének alacsonyabb rendű élőlényeit . A mikroszkóp kamerájával ki tudtuk vetíteni a laptopra a vizsgált élőlényeket, vízmintákat. Ez a mikroszkóp nem az élőlények részeit, hanem a szöveteit, ill. a nagyon apró élőlényeket vizsgálja.

A tábor lebonyolításához szükséges hűtőberendezést elhelyeztük az akváriumházban. Az 50 fős Agárd és a 40 fős Gárdony hajókat kihangosító berendezésekkel szereljük fel.  A hangrögzítő segítségével ezáltal mindhárom hajónkon színvonalas előadást hallgathatnak utasaink a sétahajózás közben.

Az idei évtől az agárdi hajóállomáson lévő akváriumházunkat a gárdonyi állandó lakcímkártyával rendelkező polgárok részére térítésmentesen látogathatóvá tettük.

Az akváriumházban lévő szűrőberendezéseink egy része az évek során elavult, folyamatos problémát jelent, ezért ezeket modernebb, hatékonyabb és biztonságosabban működő szűrőberendezésekre cseréltük.

Nyilvános rendezvényeinken a projektet szóban bemutattuk. Honlapunkon a projekt feltüntetésre került. Tájékoztató táblát kihelyeztük, így a nyilvánosságot folyamatosan biztosítjuk.

TOP CLLD pályázatot nyert az Expedíció Velencei-tó Tömegsport és Környezetvédő Egyesület.

A helyi felhívás címe: Tudás, alkotás, képességfejlesztés, sport, élmény, környezet- a jövőd helyben van

(TOP-7.1.1-16-H-050-5)

A projekt címe: „Expedíció a Velencei-tóért!” környezetvédő és természetismereti sporttábor a legtájékozottabb Cherneles felsős osztálynak

A projekt rövid ismertetése:

A TOP-7.1.1-16-H-050-5 Helyi felhívás Gárdonyi Csillagok Helyi Közösség illetékességi területén benyújtott TOP CLLD pályázatban vállaltak megvalósítása megtörtént.

A fejlesztés célja a helyi lakosok (elsősorban a felsős, 10-14 éves korosztály) környezeti nevelése és szemléletformálása, a  természeti környezettel való megismertetése, szabadidős tevékenységének biztosítása, a tömegsport, a vízi élet, az egészséges életmód kiterjesztése. Ezen célok egyben az egyesületünk 2013-as alapszabályában rögzített céljai.          

A tervezett tábor egy általunk meghirdetett vetélkedő 1. helyezett osztályának nyereményeként, történetesen a Gárdonyi Géza Általános Iskola 5.a és 5.b osztályának részére, 5 napi étkezés (tízórai-2 fogásos menü-uzsonna) biztosításával, szabadidős programok, tevékenységek (akváriumház látogatása) szervezésével, környékbeli kulturális látnivalók látogatásával, belépők biztosításával, sporttevékenységek (pl. sárkányhajózás), kirándulások (pl. hajókirándulás, gyalogtúra) szervezésével, kézműves foglalkozások lebonyolításával, természetvédelmi bemutatók (pl. madárgyűrűzés) szervezésével, erdei iskolai szakvezetés biztosításával, helyi védett területek (Dinnyési-Fertő gyalogosan és Velencei Madárrezervátum sétahajóval) szakvezetett látogatásával, pedagógiai asszisztens és egyéb technikai személyzet (szakvezetők) és technikai eszközök (pl. mikroszkópok, GPS készülékek) biztosításával, egyéb kreatív program szervezésével és lebonyolításával, utazási költségek (Agárd-Dinnyés vonatjegyek) biztosításával, papír írószer költségek (kézműves foglalkozásokhoz szükséges eszközök, pl. zsugorkázás) fedezésével lebonyolításra került. A táborban természetesen használtuk eszközeinket, hajóinkat, sárkányhajóinkat, evezőinket, mentőmellényeinket, minden nap vízre szálltunk, sárkányhajóztunk, eveztünk és kormányzást tanultak az érdeklődők, rövidebb-hosszabb sárkányhajó túrákat tettünk a vízi tanösvényeken, a sport mellett hangsúlyt fektettünk a kreatív képességek és a kultúra egyensúlyának megteremtésére, hiszen alapvetően az a célunk, hogy mindenki jól érezze magát.

A tábor lebonyolításához, szolgáltatásaink minőségének és munkakörülményeinknek további javításához eszköztárunkat frissítettük, bővítettük. Nyilvános rendezvényeinken a projektet szóban bemutattuk. Honlapunkon a projekt feltüntetésre került. Tájékoztató táblát kihelyeztük, így a nyilvánosságot folyamatosan biztosítjuk.